Blogger koşullu Etiketlerin kullanımı
Bu yazımda blogumuza eklediğimiz her hangi bir bölümü, eklentiyi veya gadgetı, blogger yapısında bulunan özel kodlar, koşullu Etiketler sayesinde HTML kodlarına müdahalede bulunarak istediğimiz yerde gösterip, istemediğimiz yerde göstermemeyi örneklerle açıklamaya çalışacağım. Koşullu Etiketler, daha fazla esneklik sağlayan Blogger şablon etiketleridir. Koşullu Etiketler olarak adlandırılmalarının sebebi, belirli durumlarda oluşan şablon değişikliklerini belirtmenize olanak tanımalarıdır. Bunlar şu şekilde işler: Blog şablon kodunuzu yine tek bir noktada saklamakla beraber, bu Koşullu Etiketleri sayfaya bağlı olarak göstermek veya gizlemek istediğiniz öğelerin etrafına yerleştirirsiniz. Her hangi bir bölümü istediğiniz sayfada gizleyebilir veya sadece o sayfada görünmesini sağlayabilirsiniz.
Bloggerda temel olarak Ana sayfa, Yazı sayfaları, Sabit(statik) sayfalar olmak üzere 3 çeşit sayfa olduğunu söyleyebiliriz. Bunların dışında yorum sayfaları ve arşiv sayfaları da bulunmaktadır. Yorum sayfaları dışarıdan bağlantı verilerek, pop up veya dışarıdan "iframe" ile yazı sayfalarının içinde açtırılabilirler. Arşiv sayfaları da, yine ana sayfa formatında görüntülenir. Blogger sayfa yapısı hakkında bu kısa bilgilendirmeden sonra sayfalar arasında fark yaratabileceğimiz koşullu Etiketleri örneklerle anlatıma geçebiliriz.

Blogger koşullu Etiketlerin kullanımı

Bloggerda blogumuza eklediğimiz her hangi bir bölümü veya gadgetı, HTML kodlarına müdahalede bulunarak yalnızca ana sayfada görüntülenmesini sağlayabilir veya gizleyebilirsiniz.
Örnek olarak blogunuza aşağıdaki slider yada resim galerisi eklentilerinden birisini eklediniz.
  1. HTML Kodlarıyla Jquery Resim Galerisi
  2. Jquery slider manşet eklentisi
  3. Jquery Otomatik resim slayt galerisi yapımı
  4. JavaScript Resimli Manşet Slayt eklentisi
  5. Spacegallery Resim Slayt galerisi
  6. Jquery Haber Manşet Slider
Genel olarak sliderlar görsel açıdan yerleşim sekmesinden, blog kayıtlarının hemen üzerine eklenir. Buraya eklediğiniz bu eklentiyi yanlızca anasayfanızda görünmesini istiyorsanız, Blogger kontrol paneli > Şablon > HTML'yi Düzenle yolunu takip ederek slider kodlarınızı bulmanız gerekiyor. Eklediğiniz herhangi bir eklentiyi bulmak için bu eklentiye verdiğiniz başlık ismine göre arama yapmanız gerekiyor. Örneğin Yerleşim sekmesinden Blog kayıtları nın hemen üzerine bir slider eklediniz.
Blog kayıtları uzerine Gadget HTML Javascript
Başlık olarak Galeri adını verdiniz (Bu başlığı daha sonra silebilirsiniz). Blogger kontrol panelinizden > Şablon > HTML'yi Düzenle yapıp, CTRL+F tuş kombinasyonuyla açılan arama kutusuna Galeri yazıp eklediğiniz slider gadget kodlarını buluyorsunuz.
Blogger index koşullu Etiketinin eklenmesi
Ve bu gadgetın başına ve sonuna aşağıda gösterdiğim kodları eklemeniz artık sliderınızın sadece anasayfada görünmesini sağlayacak.
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
Slider gadget'a ait kodlarınız buraya gelecek 
</b:if>

Bazı şablonlarda yukarıdaki yöntem uymuyor ve kaydet yapınca hata veriyor. Bu gibi durumlarda aşağıda resimde gösterdiğim gibi <b:section...>, </b:section> kodları üzerine ekleyin koşullu etiketlerinizi. <b:section...> olması şart değil, başka bişeyde olabilir. Bu tamamen şablonuza bağli!
anasayfada gizle 2
Konunun daha iyi anlaşılması için 2. bir örnek veriyorum. Blogger popüler yayınlar eklentisini anasayfada görünmesini istemiyorsunuz. Yani anasayfada görünmesin diğer sayfalarda görünsün. Bunun için yine Blogger kontrol paneli > Şablon > HTML'yi Düzenle yolunu takip ederek CTRL+F yardımıyla arama kutusuna Popüler yayınlar (Başlıgınız herneyse) yazıyorsunuz.
Popüler yayınlar anasayfada gizle
Ve aşağıda gösterdiğim gibi kodları gadgetınıza ekleyin.
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;index&quot;'>
Popüler yayınlar gadget'ına ait kodlarınız buraya gelecek 
</b:if>

Yukarıdaki resimde Popüler yayınlar eklentisini kodları kapalı gösterdim;
<b:widget id='PopularPosts1' locked='false' title='Popüler Yayınlar' type='PopularPosts'>...</b:widget>.
Çünkü kodu açınca () resme sığmıyordu ve eklentinin bitiş kodu (</b:widget>) görünmüyodu. Son kodu görünmesi açısından resme sığmayan uzun kod dizisinin son bitiş kodunu göstermiş oldum. Burdan şunuda anlamış olalım, arama yapıp kodunuzu buldunuz ama hangisi son bitiş kodu bilemediyseniz; bulduğunuz Gadget başlangış satırının solundaki bölüme tıklayın. Bu işareti görünce kod kapanmış ve eklentinin son bitiş koduda görünmüş olur. Böylece </b:if> satırınıda gadgetın sonuna ekleyebilirsiniz.
Konuyu daha iyi anlaşılması için resimlerle açıklamaya çalıştım. Genel olarak gadgetların şablonda nasıl göründügünü, nasıl başlayıp, bittiğini ve kod yapısınıda anlamış olduk. Hemen hemen hepsi aynı yapıya sahip.
Yukarıdaki işlemde eklediğimiz kodlarda bulunan ünlem(!) işareti bir gadget’ın ana sayfada gösterilmesini engellediği gibi biz oradaki ünlem yerine eşittir(=) işareti yazarsak gadget’ımız sadece ana sayfada görünür hale gelecektir. Yani şöyle:

Ana sayfaysa gizle: <b:if cond='data:blog.pageType != &quot;index&quot;'>
Ana sayfaysa göster: <b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>

Diğer sayfalarda kullanabileceğiniz kodlar


Yukarıda anlattığım işlemi blogger’ın diğer sayfaları için uygulamanız mümkün. Diğer sayfalarda kullanabileceğiniz kodları da aşağıda inceleyebilirsiniz.

Ana sayfada Göster/Gizle (index= anasayfa, etiket sayfaları ve arşiv sayfalarını içerir)
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot; '> (.....) </b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;index&quot;'> (.....) </b:if>

Yazı sayfalarında Göster/Gizle
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'> (.....) </b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;item&quot; '> (.....) </b:if>

Arşiv sayfalarında Göster/Gizle
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;archive&quot; '> (.....) </b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;archive&quot; '> (.....) </b:if>

Sabit(statik) sayfalarda Göster/Gizle
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot; '> (.....) </b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot; '> (.....) </b:if>

İlk yazı (post) ise Göster
<b:if cond='datapost.isFirstPost'> (.....) </b:if>

Etiket-Arama sayfalarında ise Göster
<b:if cond='data:blog.searchLabel'> (.....) </b:if>

Blog’un ana sayfa URL’si ise Göster/Gizle
<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>(.....) </b:if>
<b:if cond='data:blog.url != data:blog.homepageUrl'> (.....) </b:if>

Mobil sayfalarında Göster/Gizle
<b:if cond='data:blog.pageType == "data:blog.isMobile"'> (.....) </b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType != "data:blog.isMobile"'> (.....) </b:if>

404 Hata sayfasında Göster/Gizle
<b:if cond='data:blog.pageType == "ERROR_PAGE"'> (.....) </b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType != "ERROR_PAGE"'> (.....) </b:if>

Bu kadar. Umarım herkeze yardımcı bir makale olmuştur. Yapamadığınız bir şey olursa "YORUM" kısmında belirtebilirsiniz.
Barış, huzur, sağlık ve bereket Arkadaşlar! Herkeze kolay gelsin. iyi bloglamalar...

6 Yorumlar

Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın. Ve lütfen yorumlara tıklanabilir link yazmayın!

  1. Logonun yanında bulunan adsense reklamını mobilde gizlemek istiyorum ancak The widget with id HTML5 is not within a section (actual parent element is: b:if.) Every widget should be in a section. hatası veriyor. Acil yardım!

    Site: www.anilsenyurt.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. </b:if> kapanış etiketini yanlış yere eklemişsiniz. HTML5 adıyla ekli olan widgetin sonunda değil; başka bir widgeti içine alacak şekilde kapatılmış. Adsense HTML5 widgetinin başlangıç ve bitiş yerlerini bulmak için; yukarıdaki konuda anlattığım gibi kodun başlangıç yerinden (sol bölümden) aç-kapa yaparak başlangıç ve bitiş yerlerini iyi kavrayın ve koşullu etiketleri ona göre ekleyin.

      Sil
    2. Bazı widgetlerde açma kapama kısmı gözükmüyor. Resimden de bakabilirsiniz; http://i.hizliresim.com/vgjRNO.png

      Sil
    3. Güzükmüyor çünkü açık. Açıksa ok işareti yoktur. Ok işareti olmasada siz oraya tıklayın. Kod kapanacak ve ok işareti görünecektir. Örnek: <b:widget ile başlayan kodun </b:widget> ile bittiğini göreceksiniz.

      Sil
  2. Ne yaptıysam olmadı mobil sitede belirlediğim bir yazıyı bile gösteremiyorum bırak banneri.

    YanıtlaSil
  3. Malesef olmadı 2 yoluda denedim hata veriyor Resim linki: http://prntscr.com/arspuj (tr iple açılmayabilir)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın. Ve lütfen yorumlara tıklanabilir link yazmayın!

Önceki Makale Sonraki Makale