En iyi 10 video düzenleme programi
Televizyon ve sinema dünyasının vazgeçilmez faktörü olarak karşımıza çıkan kurgu, teknolojinin gelişimine paralel olarak filmlerin kesilip yapıştırılması ve daha sonralarda analog görüntü düzenleyicilerin kullanılmasının ardından bilgisayar ortamında, dijital olarak yapılabilir hale geldi. Amatör ve profesyonel film yapımcıları önceleri büyük bütçeler ayırdıkları kurgu konusunda biraz olsun rahatladılar ve sinemanın gelişimi hızlandı. Çeşitli şirketler tarafından, farklı platform ve cihazlar için geliştirilen birçok video düzenleme programı mevcut. Bu noktada video düzenleme programlarının hızı, desteklediği formatlar, farklı kameralara entegre olarak çalışabilmesi, kullanım kolaylığı ve fiyatı önem kazanıyor. Bu yazımda, bütün bu faktörleri göz önünde bulundurarak en iyi video düzenleme programlarını sizler için derledim. İşte en iyi 10 video düzenleme programı.

1 - Adobe Premiere

adobe premiere
Sektörde önde gelen video prodüksiyonu araç setiyle tüm masaüstü ve diğer aygıtlarda çalışarak her türlü ortamı yerel formatında düzenleyebilir ve film, TV ve web için canlı renkler içeren profesyonel prodüksiyonlar hazırlayabilirsiniz. Premiere, şüphesiz ki kurgu denilince akla gelen ilk program. Adobe firması tarafından üretilmesi, diğer tüm Adobe programlarıyla entegre ve hızlı bir biçimde çalışması, HD videoları duraklamasız oynatması ve düzenlemesi, ileri düzey ses geliştirmeleri, geniş plugin ve efekt kütüphanesi, kolay arayüzü ve daha niceleri...
Premiere kullanım kolaylığı ve profesyonelliği bir arada arayanlar için biçilmiş kaftan.

Minimum Sistem Gereksinimleri
Windows / Mac OS
- 64Bit destekli Win7 veya Win8 / Mac OS 64 bit İşletim sistemi
- 4GB RAM (8GB tavsiye edilir)
- En az 4GB boşk disk alanı(10+GB olması diğer dosyalar için tavsiye edilir)
- 1280×900 çözünürlük
- OpenGL 2.0–destekli sistem
- QuickTime özellikleri için Quicktime 7 veya üstü

2 - Avid Media Composer

Avid Media Composer
Henüz 90’lı yıllara girilmeden Amerikalı bir şirket tarafından üretildi. Profesyonel kurgucular için dijital ve doğrusal olmayan(non-linear) ilk kurgu programıydı. Uzun yıllar Türkiye’deki üniversitelerde de Premiere ile birlikte kullanılmıştır. İçinde barındırdığı 3.parti yazılımlarla birlikte devasa bir kurgu programı olarak listemizdeki 2.sırayı hakettiğini söyleyebiliriz...

Minimum Sistem Gereksinimleri
Windows/Mac OS X
- Windows 7 veya Windows 8 // Mac OS X Lion ve Mountain Lion(64 Bit)
- Intel i7 veya 4 çekirdekli işlemci
- En az 4 Gb Ram(8 GB Tavsiye edilir) (4K düzenleme ve 3D için 16 GB gerekir)
- NVIDIA Quadro FX (Q600 ya da üstü), Intel HD4000 Ekran kartıya da Apple destekli ATI ailesi
- En az 250 Gb Sata, 128 Gb SSD disk alanı.

3 - Grass Valley EDIUS Pro

Grass Valley EDIUS Pro
Yüksek fiyatıyla dikkat çeken ve kısa adıyla Edius olarak bilinen bu program kurgu için ihtiyacınız olabilecek herşeyi bünyesinde barındırıyor. Teknolojiye bağlı olarak ortaya çıkan yeni nesil kamera ve video formatlarıyla kusursuz çalışabilen Edius; gerçek zamanlı düzenleme, efekt önizlemesi, ses geliştirmelerine olanak sağlıyor.

Yeni sürümün özellikleri:
- 10-Bit derinliğinde renk düzenlemesi
- Alfa kanallı çıktı
- 3D stereoscopic düzenleme
- Eos görüntü desteği
- Gürültü engelleyici
- Sarsıntı Önleyici
Minimum Sistem Gereksinimleri
- Çift çekirdekli veya daha üstü AMD-Intel işlemci
- 1 GB Ram(4GB tavsiye edilir)
- 6 GB boşk disk alanı
- 1024*768 çözünürlükte Direct3D 9 veya üstünü destekleyen en az 512 Mb ekran kartı
- Windows 7,8 İşletim sistemi

4 - Corel VideoStudio Pro

Corel VideoStudio Pro
4K ve 3D yi destekleyen bir başka yazılım da Corel VideoStudio’dur. Kullanım kolaylığı açısından diğerlerine göre önde olan Corel VideoStudio‘nun ayrıca Tracker(Takip) özelliği ve çeşitli efektlerin olduğu bir kütüphanesi de bulunuyor. Render konusunda rakiplerine göre yavaş kaldığı da bilinen bir gerçek.

Minimum Sistem Gereksinimleri
– Intel Core Duo 1.83 GHz, AMD Dual-Core 2.0 GHz işlemci
– 2 GB Ram
– 3 GB Boş disk kapasitesi

5 - Final Cut Pro

Final Cut Pro
Final Cut Pro, multicam özelliği ve bir kaç aracın kaldırıldığı X sürümüyle kullanıcılarını büyük bir hayal kırıklığına uğratan, esasında ise Mac kullanıcılarının tek tercihi olan Apple imzalı bir programdır.
Bağımsız film yapımcıları ve amatör kullanıcılar için 2000’li yılların başında Cocoa dili kullanılarak programlanmıştır. 2008 yılına gelindiğinde ise Amerikan film endüstrisinin çeyreğine yakını bu programı kullanır hale gelmiştir. Profesyonel yapımlarının birçoğunun arkasındaki program olarak bilinen Final Cut Pro, 2K 4K ve DPX videoları desteklemektedir. Ayrıca yüksek bit değerlerinde ProRes HQ ya da sıkıştırılmamış HD çıkışlar sunabilmektedir.

Minimum Sistem Gereksinimleri
– Intel CoreDuo veya daha güçlü işlemcili bir Mac bilgisayar
– 2GB RAM (Tavsiye edilen: 4 GB).
- Intel HD Graphics 3000 veya daha üstü.
- 256MB RAM Ekran kartı (512MB tavsiye edilir)

6 - Sony Movie Studio Platinum - Sony Vegas

Sony Movie Studio Platinum-Sony Vegas
Sony Vegas‘ın arayüzünü ve video sistemini kullanan ve bir nevi onun mini versiyonu olan bu program, önceleri “Sonic Foundry VideoFactor” ve “Sony Screenblast Movie Studio” isimleriyle anılmış ve PC için adından söz ettiren bir video düzenleme programı olarak piyasadaki yerini almıştı.
Ancak önceki sürümüyle yavaşlığı ve kullanıcı dostu olmayan arayüzüyle pek tercih edilmeyen bir program iken, Platinum versiyonu şaşırtıcı bir biçimde performans artışları, profesyonel araçlar, 3d düzenleme ve blu-ray destekleri ile rağbet gördü. Öne çıkan özelliklerine baktığımızda 3 yönlü renk düzenleme paleti, HD ve FullHD videoları kolayca işleyebilme, surround ses desteği, alışık olmadığımız video efektleri ve Sony PSP – Ipod desteği göze çarpıyor. Ev rahatlığında profesyoneller gibi video düzenlemek isteyenler için Platinum versiyonu bütün özellikleri barındırıyor. Sony Vegas ise biraz daha ileri seviye kullanıcıya hitap eden alternatifi.

Minumum Sistem Gereksinimleri
- Microsoft Windows XP SP 2, Windows Vista, Windows 7
- 800 MHz işlemci (HDV için 2.8 GHz )
- 256 MB RAM (HDV için 512 MB RAM)
- DVD-ROM sürücüsü
- Microsoft DirectX 9

7 - Magix Movie Edit Pro

Magix Movie Edit Pro
Alman MAGIX AG firmasının ürettiği Movie Edit Pro, dünyanın ilk 3D video düzenleme programı olmasıyla fark yaratıyor. Profesyonel efektler, ses dublajı için araçlar, şablon seçenekleri ve kolay arayüzü ile kullanıcıların beğenisini kazanıyor. Hemen hemen bütün ses ve görüntü formatlarını destekliyor oluşu, sürükle-bırak yöntemiyle düzenlemeyi kolaylaştıran yapısı, başlık düzenleyici, görüntü yakalayıcı, kişiye özel değiştirilebilen arayüzü, Keying denilen ve görüntüdeki belli bir rengi silmeye yarayan özelliği gibi özellikler MAGIX programını farklı kılıyor.
Desteklediği Dosya Uzantıları: .avi, .dat, .evo, .m2v, .m1v, .h264, .mpv, .mpg, .mpeg, .mpg2, .mps, .mp2, .mpe, .m2s, .vdr, .vob, .mod, .vro, .ts, .trp, .tp, .m2t, .mpt, .mmv, .m2ts, .mts, .tod, .mov, .mp4, .dvr-ms, .asf, .pva, .mp4, .mpeg4, .mpeg-4, .m4v, .3gp, .3g2


Minimum Sistem Gereksinimleri
– 2.0 Ghz hızlı çift çekirdekli işlemci
– En az 1024*768 çözünürlüğe sahip ekran kartı
– Ses Kartı
- 1 GB RAM
- 2 GB Disk alanı

8 - CyberLink PowerDirector

CyberLink PowerDirector
Bu program aynı anda birkaç ekran kartını görebiliyor ve görevlerini bunların arasında paylaştırıp çok hızlı işlem süreleri vaat ediyor. 64 bit TrueVelocity teknolojisi, hızlı dijital düzenleme konusunda çığır açmış gibi görünüyor.
4K video düzenleme ve 3D desteği, Dolby 5.1 Ses teknolojisi ile birleşince muazzam kalite ve etkileyici ses, tatmin edici sonuçlarla karşımıza çıkıyor.

Minimum Sistem Gereksinimleri
– Microsoft Windows XP ,2000,Vista,7,8
– 1024 x 768 çözünürlüğe sahip 16-bit destekli ekran kartı.
- Yüksek çözünürlükler için çift veya 4 çekirdekli işlemci
– 512 MB RAM
– 1 GB
– VCD ve SVCD prodüksiyonu için en az 2 GB (4 GB tavsiye edilir)
– DVD prodüksiyonu için 10 GB(15 GB Tavsiye Edilir)

9 - Ulead VideoStudio X

Ulead VideoStudio
DVD düzenleme konusunda ön plana çıkardığı özellikleriye tanınan Ulead Video Studio; görüntülere animasyonlar ve yazılar ekleme, Dv kasetten direkt olarak DVD ye görüntü aktarabilme, gelişmiş ses düzenleme özellikleri ve Dolby 5.1 desteği ile kullanıcılara birtakım kolaylıklar sunuyor.

Minimum Sistem Gereksinimleri
– Windows® 7, Windows Vista® (SP2), yada Windows XP (SP3)
– 512 MB Ram (FullHD için 1)
– 256 MB ekran kartı
– DirectX 9 (ve üstü) destekli ses kartı veya bileşeni
– 1 gb boş disk alanı
– Dvd-Rom Sürücüsü
Programı bütün özellikleriyle kullanabilmek için aşağıdaki programlara ihtiyacınız olabilir:
– Microsoft® DirectX™
– Microsoft® Windows® Media Encoder
– Apple® QuickTime®
– RealNetworks® RealPlayer
– Adobe® Acrobat® Reader

10 - Pinnacle Studio Plus

Pinnacle Studio Plus
Pinnacle System Firması’nın geliştirdiği bir program olan Pinnacle Studio Plus, daha çok ev kullanıcılarına ve amatörlere hitap eden bir program. İçerdiği kolay video aktarım modülü sayesinde VHS, MiniDV, Hİ8 v.b. kasetlerinden videolarınızı hızlıca aktarıp düzenlemeye başlayabilirsiniz. Dilerseniz filmlerinizi menülü bir şekilde Bluray/DVD/CD ye yazdırıp kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.

Minimum Sistem Gereksinimleri
– Windows® 7, Windows Vista® (SP2), yada Windows XP (SP3)
– FullHD video düzenlemek için Intel Core™ 2 Quad 2.66 GHz ya da Intel Core i7
– 1 GB RAM (FullHD için 2)
– DirectX® 9 ya da 10 destekli 128 mb ekran kartı (HD ve AVCHD için 256 MB)
– DirectX 9 (ve üstü) destekli ses kartı veya bileşeni
– 6 gb boş disk alanı
– Dvd-Rom Sürücüsü

Yorum Gönder

Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın. Ve lütfen yorumlara tıklanabilir link yazmayın!

Önceki Makale Sonraki Makale