Siteniz üzerinden makalelerinizi insanlarla paylaşmak, ürün tanıtmak, ürün satmak vb. istekleriniz mi var? Tüm bunları yapabilmek için güzel ve çekici bir internet sitesi kurmaya karar verdiğinizi düşünelim. Bu durumda muhtemelen kuracağınız bu websitesi için bir isme gereksinim duyacaksınız. Siteniz için bir isim belirlediğinizde insanlar sizi bu isim üzerinden ulaşacaklardır. İşte bu site isimlerine internet dünyasında "domain (alan adı)" ismi veriliyor. Domain ya da alan adı bir internet sitesinin internet ortamındaki "adresi" durumundadır. Ziyaretçilerinizin sitenizi ziyaret edebilmeleri için sitenizin içeriğini yansıtan özgün, güzel ve çekici bir isim bulmanız gerekir. Alan adı alabilmek için internette bir web hosting firmasından size özel bir isim almanız mümkündür. Domain satın almak için sizlere tavsiye edebileceğim en ideal ve güvenilir websitesi godaddy.com’dur.
GoDaddy.com Google'ın blogger kullanıcılarına önerdiği 6 alan adı kayıt kuruluşlarından birisidir. Türkçe dil ve tr para birimi, PayPal ve kredi kartıyla ödeme gibi seçenekleride türk kullanıcılarına büyük kolaylık sağlamaktadır. 7 gün 24 saat halkla ilişkiler biriminin olması da müşteriler için büyük bir avantajdır. Her an oluşabilecek sorunlarınız için mümkün olan en kısa sürede destek sunmaktadırlar. Godaddy.com dünya çapında hizmet veren bir site olma özelliğine sahip ve dünyanın en büyük alan adı ve web hosting sağlayıcılarından birisidir. Yönetimi altında yaklaşık 60 milyon alan adı bulunmaktadır. Müşterilerine gün içinde her saniye başına birden fazla alan adı sağlayarak bu alanda kırılması zor bir rekora imza atmaktadır. Hatta kendi ile yarışan bir sonraki sekiz web hosting sağlayıcı şirketin toplamından bile daha büyük kapasiteye sahip bir hizmet servisidir. godaddy’nin müşteri sayısı ise 11 milyon rakamına yaklaşmaktadır ve bu sayı gün geçtikçe artmaktadır. Ayrıca, godaddy 40 milyondan fazla ürün teklifiyle, dalında lider konumdadır ve bunun yanında dünyanın en büyük SSL sertifikası (bir nevi güvenlik için) sağlayıcısıdır. Bünyesinde 3600’den fazla personel ve 600’e yakın kurum içi geliştirici personel yer almaktadır.
1997 yılında kurulan bu hosting şirketi, günümüzde, Ocak 2016 itibariyle; 61 milyon domain ismine ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda, uluslararası yapısıyla, kampanyalarının çeşitliliği ve sisteminin kolaylığı nedeniyle, dünyanın her yerinden, internet'de yer almak için site açanların, çeşitli projeler geliştirenlerin bir numaralı tercihi oluyor.
GoDaddy'ye Nasıl Kayıt Olunur?
1.) Öncelikle; GoDaddy ana sayfasına buraya tıklayarak ulaşalım. Karşımıza aşağıdaki görsel gelecek.Yeni sekmede açılan sayfamızda, kırmızı ok ile gösterdiğim, turuncu dikdörtgen içinde yer alan: Giriş butonuna basalım; karşımıza açılır bir menü gelecek.
2.) Bu açılır menüde yer alan, HESABIMI OLUŞTUR yeşil butonuna tıklayalım.
Ekranımıza aşağıya koyduğum kayıt olma sayfamız gelecek. Bilgilerinizi, doğru ve dikkatli bir şekilde girmelisiniz. Kayıt olma aşamasında bilgileri doğru girmek önemlidir.
3.) Hesabımızı oluşturmak için son adım olarak, GoDaddy bir mail yollayacak. Müşteri numaranızın yer aldığı bir e-mail. Bu numara ile ve şifrenizle; ana sayfaya gelin ve açılır pencereyi tekrardan açarak, 2. Görsel'de gördüğünüz giriş kısmından, sisteme giriniz.
Şimdi gelelim, kayıt olduğumuz GoDaddy'den domain almaya.
GoDaddy'den Domain Nasıl Alınır?
Öncelikle, nasıl bir domain seçmelisiniz? Buna önceden karar vermeniz gereklidir çünkü daha sonraki değişiklikler; hem sizi, hem indexlerinizi, hem de çeşitli internet değerlerinizi sıfırlayacaktır. Bu sebeple, alacağınız domain sizinle, internet'de bulunmak istediğiniz süre boyunca gelecek bir şey olmalı. Şayet bir kişisel blog kurmuş iseniz; almanız gereken domain: www.isimsoyisim.com/net/org şeklinden meydana gelmeli. Tabii, bu illa ki olacak diye bir şart yok nitekim; İnternet'de kişisel bir mülk oluşturuluyorsa; onun adı, sizin adınız olması gerekmez mi? Bu yüzden seçeceğiniz domaini iyi düşünmelisiniz.1.) Örnek olarak almak istediğiniz domain "bloggergunlugum.com" olsun. Bu isimlerden oluşan domaini almak için, sisteme Giriş yaptıktan sonra; Anasayfa'da bulunan Domain Arama kısmına gelelim. Aşağıya domain arama görselini koyuyorum. GoDaddy Anasayfası'nda Domain Arayabiliriz.
Dikkat etmeniz gereken nokta Domaininiz Türkçe karakterlerden oluşamaz! Yani "bloggergünlüğüm" değil "bloggergunlugum" olmalıdır.
İstediğimiz domaini ilgili yere yazdıktan sonra: ALAN ADI ARAYIN butonuna basalım.
2.) "Başkası Almadan Siz Alın." Bir domain işinde, söylenecek en doğru söz. Neyse ki, bloggergunlugum alan adı daha önce alınmamış. Bu nedenle .com uzantılı domaini alabiliriz. Bunun için ilk olarak Seç'e ardından da, Sepetten Devam Et butonlarına tıklayalım. .com uzantısı alınmış olsaydı, yine mevcut sayfada; aynı adın .net yahut .org uzantılarının alınıp alınmadığını da kontrol etmemiz gerekecekti.
Sepetten Devam Et butonuna bastıktan sonra karşımıza, bizim işimize yaramayan şeyler çıkacak; bu sayfa içinde, Sepetten Devam Et diyelim.
3.) Artık, Ödeme adımına geçmeden önce yapacağımız tek bir iş kaldı.
Bu sekmede aldığımız domainin son halini, süresini, birim ve toplam maliyetini görebiliriz. Dilersek, domain süresini 10 yıla kadar uzatabiliriz. Ben ne az ne çok olarak Süre'yi 3 yıl seçtim. Siz ne kadar uzun istiyorsanız, onu seçin ve unutmayın maliyet ona göre artacak yahut azalacak. Ne kadar uzun süreli seçerseniz, fiyatda okadar azalır ve arama motorlarının sitenizi dikkate alması ve seo açısından önemlidir!
Yukarıda ki görselde dikkatinizi çekmek istediğim bir alan var. "Tavsiye kodunuz var mı?"
GoDaddy şirketi domain alımlarında çok büyük ucuzluklar sağlayan bir kuruluş. 3 yıllık alan adı tutarı olan 65,88 TL bir indirim kuponu ile çok çok aşağılara çekilebilir. İnternet'de küçük bir araştırma yaparak, bu kodları bulabilirsiniz.
4.) Ödeme adımına geç > butonuna tıkladığımız zaman faturalandırma için bilgiler istenecek, aynı zamanda kredi kartımızı yine bu aşamada kullanacağız.
Mavi kutucuk içine aldığım kısmı doğru bir şekilde doldurunuz. Daha aşağıda kredi kartı bilgileri istenecek.
Kredi Kartı bilgilerini de ekledikten sonra bu aşamayı Devam diyerek geçelim. Artık, bir domain almış bulunuyorsunuz. Domain aldığınız için sizin için hazırlanan belgeyi, bilgisayarınıza PDF olarak indirmeniz iyi olur. Bir yazıcınız varsa çıktısını da alabilirsiniz. Artık alan adınız yönetime hazır. Bunu kayıt olduğunuz e-mail adresine gönderilen mail ile de teyit ediniz ki bir yanlışlık olmasın.
Alan adınız hayırlı olsun.
Yorum Gönder
Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın. Ve lütfen yorumlara tıklanabilir link yazmayın!